KAP VERDE 1.-8.3.2022

Kroatian retki


1.3 Saapuminen Kap Verdelle

Saavuimme Helsinkiin ja lentokenttähotelliin maanantaina iltapäivällä. Koronahuolet aiheuttivat viime hetkille saakka jännitystä matkalaisissa, mutta onneksi vaadittavat testit näyttivät negatiivista ja pääsimme matkaan huolestuttavasta maailmantilanteesta huolimatta. Lähtöaamuna aikainen herätys ennen neljää ja lentokone starttasi Helsinki-Vantaalta aamukahdeksalta noin tunnin aikataulua myöhässä kohti Kap Verdeä. Noin kahdeksan tunnin lentomatkan jälkeen saavuimme hotelliimme Riu Capo Verdeen. Maisemat muistuttivat Kanarian saaria, paljon tasaista hiekkaista maastoa ja vain vähän puita. Hotellin ympäristössä havaitsin lehmähaikaran, kesy- ja turkinkyyhkyn. Miten hienoa olikaan päästä taas tutustumaan uuteen Afrikan valtioon ja saada kenties valokuviakin uusista siivekkäistä.

 

Riu Capo Verde hotelli

Capo Verde hotelli


Hotellin puutarhaa

AHotellin puutarhaa


Kuja hotellihuoneeseen

Hotellinranta


Hotellihuoneen parveke

Hotellihuone


Tuulihaukka saalistaa hotellin puutarhassa

Tuulihaukka saalistaa hotellin puutarhassa


Tuulihaukka (Falco tinnunculus)

Tuulihaukka


Hotellin hiekkaranta

Hotellin hiekkaranta


2.3 Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat

Aamulla oli herätys puoli seitsemän ja rentouttavien yöunien jälkeen istuskelimme aamuhämärissä hotellihuoneen terassilla. Tuuli oli voimakas, mutta aamulämpötila oli jo +22C. Facebookin kautta olin jo Suomessa tutustunut paikalliseen oppaaseen Uwe Thomiin ja hänen vaimoonsa Miraan ja heidän opastuksellaan siirryimme Santa Marian koillispuolen altaille. Uwen kertoman mukaan Salin saarella ei ole satanut kahteen vuoteen ja altaat olivat supistuneet pieniksi lammikoiksi. Lintuja löytyi kuitenkin mukavasti. Pääsin kuvaamaan saharanvarpus-, pikkuaavikko- ja kirjosiipikiuruja. Heti kolme retken tavoitelajia löytyivät asiantuntevan oppaan avulla. Myös arokorppipari oli hienosti kuvattavissa, taas uusi retkipinna. Lopuksi piipahdimme Santa Marian keskustassa ja ruostepääsky löytyi taitavan oppaan avulla. Hieno lintupäivä ja iltapäivällä tutustuimme Tarjan kanssa merenrantaan ja pulahdimme hotellin uima-altaaseen.

 

Harmaahaikarat (Ardea cinerea)

Harmaahaikarat


Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat

Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat


Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat


Oppaat Uwe ja Mira

Oppaat Owe ja Mira


Arokorppi (Corvus ruficollis)

Lisko saalistaa


Pikkupensaskerttu (Curruca conspicillata)

Pikkupensaskerttu


Kahlaajat

Kahlaajat


3.3 Hotellin lähialue ja Santa Maria

Tänään päätin tutustua hotellin lähiympäristöön. Kävelin aamupalan jälkeen hotellin lähirantaan ja päätin tarkkailla merilintuja. Hiljaista oli ja noin tunnin tarkkailun jälkeen jatkoin kävellen hotellin pohjoispuolelle. Tuuli on ollut voimakas parin päivän ajan ja hiekkaa oli ilmassa. Kap Verdellä ei ole oppaani mukana satanut kahteen vuoteen ja niinpä muuttolintuja keräävät kosteikkoalueet ovat vähissä. Onnistuin kuitenkin löytämään muutaman. Pulmussirrejä ja mustajalkatyllejä ruokaili lammikoissa. Paluumatkalla hotellille pääsin kuvaamaan paikallista kapverdenvarpusta. Taksikuskin mukaan korona on vaikuttanut tähänkin lomakohteeseen. Kahden vuoden aikana matkailijoita ei ole juurikaan ollut. Iltapäivällä käväisimme Santa Marian keskustassa ja ruostepääsky kierteli edelleen oppaani osoittamassa paikassa. Illalla nautimme syntymäpäiväsankarin kanssa illallisen italialaisessa ravintolassa.

 

Hotellin lähiympäristö

Hotellin lähiympäristö


Hotellin lähiympäristö


Hotellin lähiympäristö


Mustajalkatylli (Charadrius alexandrinus)

Mustajalkatylli


Pulmussirri (Calidris alba)

Pulmussirri


Ruostepääsky (Cecropis daurica)

Ruostepääsky


Kapverdenvarpunen (Passer iagoensis)

Kapverdenvarpunen


Hotellin puutarhan lehmähaikara (Bubulcus ibis)

Hotellin puutarhan lehmähaikara


4.3 Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat ja puutarha

Aamulla tuuli oli hieman tyyntynyt eilisestä ja aamupalan jälkeen lähdin taksikyydillä Santa Marian pohjoispuolen lietealtaille. Juttelin taksikuskin kanssa koronasta ja hänen mukaansa Kap Verden paikalliset asukkaat ovat vahvoja ja mainitsi hän paikallisesta ihmelääkkeestä, jota nautittuaan välttyy tartunnalta? Istuskelin retkijakkaralla parhaalla altaalla ja kahlaajia oli runsaasti näkyvissä. Kolmisenkymmentä pulmussirriä, pari karikukkoa, pikku- ja suosirrejä sekä uutena lajina kaksi talvipukuista kuovisirriä. Kalasääski kierteli lähietäisyydellä hyvin kuvattavissa. Jatkoin kiertelyä altaiden ympärillä ja tapasin myös suomalaisen lintuharrastajan. Kirjosiipikiuruja etsi syötävää ja yllättäen neljä viiriäistä pyrähti lentoon edestämme. Jatkoin vielä läheiselle puutarhalle päätien länsipuolelle. Mustapääkerttu lauloi puun latvassa ja sain kuvattua myös pensas- ja kapverdenvarpusta. Lehmähaikara napsi hyönteisiä aasin läheisyydestä. Illallinen hotellin ravintolassa oli jälleen erinomainen.

 

Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat

Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat


Kalasääski (Pandion haliaetus) saapuu juomapaikalle

Kalasääski


Pikkukuovi (Numenius phaeopus)

Pikkukuovi


Liro (Tringa glareola)

Liro


Botanical Garden

otanical Garden


otanical Garden


Pensasvarpunen (Passer hispaniolensis)

Pensasvarpunen


Lehmähaikara (Bubulcus ibis) hyönteisjahdissa

Lehmähaikara


5.3 Santa Marian pohjoispuolen lietealtaat ja kierros Santa Marian laiturilla

Aamun sarastaessa oli mukava herätä tuttuun muuttavan pikkukuovin ääntelyyn. Huoneen terassin ohitti yhdeksän arokorpin parvi. Aamupalan jälkeen siirryin taksilla suoraan Salinasin aurinkopaneelien lietealtaille. Paikallinen nuorimies paimensi ruokailevia vuohiaan. Kiertelin altailla ja joutomaapensaikoissa. Pikkupensaskerttu lauloi aktiivisesti, viiriäinen nousi lentoon edestäni, mutten päässyt näkemään laskeutumispaikkaa. Siirryin jalan noin parin kilometrin matkan Santa Marian pohjoispuolen suola-altaille. Kamera oli siirrettävä kamerareppuun, koska voimakas tuuli sai hiekan nousemaan ilmaan. Altailla ainoastaan pari kulkukoiraa ilmoitti reviiristään. Kahlaajat olivat arkoja ja pakenivat välittömästi kuvaajan lähestyessä. Jatkoin vielä kylän etelärannan laiturille ja ruostepääsky oli edelleen vakiopaikassa. Lounaan jälkeen lähdimme Tarjan kanssa kävellen hotellin rannan majakan läheisyyteen. Merilinnut olivat edelleen kateissa, mutta noin kymmenen räystäspääskyä kierteli hotellien pihapiirissä. Uinti ja kylmä olut maistuivat patikoijille.

 

Kahlaajia lietealtailla

Kahlaajia lietealtailla


Karikukko (Arenaria interpres)

Karikukko


Turkinkyyhky (Streptopelia decaocto) laskeutuu juomapaikalle

Turkinkyyhky


Suola-altaat Santa Marian pohjoispuolella

Suola-altaat Santa Marian pohjoispuolella


Paikallinen majapaikka suola-altailla

Paikallinen majapaikka suola-altailla


Saaren eteläkärjen majakka

Saaren eteläkärjen majakka <


Rantakävelyllä

Rantakävelyllä


Rantamaisema


Räystäspääsky (Delichon urbicum)

Räystäspääsky


6.3 Palmeira

Tänään pääsimme taas retkeilemään Uwen ja Miran opastuksella. Kohteena oli saaren länsirannikolla Palmeiran kylän pohjoispuolen Ragona-merenlahti. poimimme oppaat taksin kyytiin perinteisesti Pirata-discon parkkipaikalta. Uwe sopi taksikuskin kanssa koko retken ajosuunnitelman ja hinnan. Taas hienoa toimintaa mainiolta oppaaltamme. Noin puolen tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme Ragonan tyrskyävälle merenlahdelle. Lähdimme kulkemaan pohjoisen suuntaan rantaa seuraten. Lintuja oli vain vähän havaittavissa. Pikkukuovi ja karikukko tyrskyävällä rannalla. Kalasääski syöksyi muutaman kerran meren ja kaksi etelänharmaalokkia lepäsi rantakivellä. Pääsin myös vihdoinkin kuvaamaan pikkuaavikkokiurua. Todella peloton yksilö tepasteli ihan jalkojeni viereen parin metrin päähän. Myös kirjosiipikiuru etsi ruokaa kuivasta hiekkamaasta. Saimme molemmat lintuharrastajat epäselvän havainnon kaukana merellä lentävästä suomutropiikkilinnusta. Hyvästelin oppaani ja sovimme olevamme yhteydessä jatkossakin. Päivän uuvuttavan rantakävelyn jälkeen lepäsimme iltapäivän hotellilla.

 

Ragonan rannikkoa saaren länsireunalla

Ragonan rannikkoa saaren länsireunalla


Afroditen lähde


Etelänharmaalokki (Larus michahellis)

Etelänharmaalokki


Etelänharmaalokki


Sisämaan kuivaa aavikkoa

Sisämaan kuivaa aavikkoa


Pikkuaavikkokiuru (Ammomanes cinctura)

Pikkuaavikkokiuru


Kirjosiipikiuru (Alaemon alaudipes)

Kirjosiipikiuru


7.3 Vielä kerran hotellin lähialueet

Eilen illalla sain hienoja facebook-valokuvia Uwen aavikkojuoksijasta, joka on eräs toivotuimmista lintulajeistani ulkomaanretkilläni. Siispä heti aamusta oppaani ohjeiden mukaisesti hotellin pohjoispuolen hiekka-aavikkoalueita tarkkailemaan. Mutta lähes kahden tunnin patikoinnin jälkeen en havainnut aavikkojuoksijaa. Kuvasin kuitenkin muutamaa lentävää räystäspääskyä ja jatkoin taksilla Santa Marian pohjoispuolen lietealtaille. Tuttua vuohipaimenta ei näkynyt, mutta hänen vahtikoiransa räksyttivät minulle kiivaasti. Kiersin kummankin altaan alueella, mutta kahlaajia vaikutti olevan edellispäiviä vähemmän. Kävelin lopuksi Botanic Gardeniin päätien länsipuolelle ja sain vihdoin kuvattua mustapääkertun. Hotellille palattuamme lähdimme Tarjan kanssa lähimarkettiin tuliaisostoksille. Ilma oli helteinen ja vilvoittelimme allasalueella reissun viimeistä kertaa. Illalla pakkasimme hieman ja nautimme viimeisen maukkaan illallisen hotellin ravintolassa.

 

Hotellin lähiympäristön joutomaata

Hotellin lähiympäristön joutomaata


Hotellin lähiympäristön joutomaata


Saharanvarpuskiuru (Eremopterix nigriceps)

Saharanvarpuskiuru


Pitkajalka (Himantopus himantopus)

Pitkajalka


Mustaviklo (Tringa erythropus)

Mustaviklo


Mustapääkerttu (Sylvia atricapilla)

Mustapääkerttu


Santa Marian laituri

Santa Marian laituri


Santa Marian laituri


Loppukommentit

Olin seurannut jo Suomessa Kap Verden säätilaa ja tiesin voimakkaista koillistuulista. Silti ne yllättivät. Puuskaista tuulta riitti ympäri vuorokauden ja toisinaan valokuvaaminenkin oli hankalaa. Tuuli riepotteli kameraa ja myös ilmassa lentävä hiekkapöly ei ole hyväksi kuvausvälineille. Olin tutustunut saaren linnustoon jo Suomessa opaskirjojen ja karttojen avulla. Onnistuin löytämään mainion paikallisen oppaan Uwe Thomin. Saarella ei ole kovinkaan monta hyvää lintupaikkaa näin keväisin ja myös koska saarella ei ole satanut kahteen vuoteen! Havaitsin saarella ainoastaan neljäkymmentä lintulajia, mutta oli mukava päästä kuvaamaan mm. uusia kiurulajeja. Liikuin retkilläni taksikyydillä, mutta joskus kuljettajien kanssa oli hankala keskustella englannin kielellä. Maa on ollut Portugalin vaikutuspiirissä pitkään, mutta selvisin kaikista reittiohjeistani kuljettajille tyydyttävästi. Hotellimme Riu Capo Verde oli onnistunut valinta. Hotellin ruoka oli erinomaista ja mitään vatsavaivoja emme saaneet. Hotelilla oli hieno sisäinen nettipalvelu, jonka avulla yhdellä kännykän painalluksella tilattu janojuoma täydentyi pikaisesti huoneen minibaariin. Hotellin palvelu oli myös hyvää. Paras aika linturetkeilyyn Salin saarelle on syksyisin syys-lokakuussa. Huolimatta Euroopan tapahtumista viikon matkamme tälle Atlantin valtameren kauniiden hiekkarantojen saarelle oli onnistunut.

 

Lajiluettelo, 40 lintulajia


jouhisorsa
tavi
viiriäinen
turkinkyyhky
pitkäjalka
tundrakurmitsa
mustajalkatylli
tylli
pikkukuovi
karikukko
suokukko
kuovisirri
pulmussirri
suosirri
pikkusirri
taivaanvuohi
rantasipi
mustaviklo
valkoviklo
liro
punajalkaviklo
etelänharmaalokki
riuttatiira
harmaahaikara
silkkihaikara
lehmähaikara
sääksi
tuulihaukka
muuttohaukka
arokorppi
kirjosiipikiuru
pikkuaavikkokiuru
saharanvarpuskiuru
ruostepääsky
räystäspääsky
mustapääkerttu
pikkupensaskerttu
kottarainen
pensasvarpunen
kapverdenvarpunen


Northern Pintail
Green-winged Teal
Common Quail
Eurasian Collared-Dove
Black-winged Stilt
Black-bellied Plover
Kentish Plover
Common Ringed Plover
Whimbrel
Ruddy Turnstone
Ruff
Curlew Sandpiper
Sanderling
Dunlin
Little Stint
Common Snipe
Common Sandpiper
Spotted Redshank
Common Greenshank
Wood Sandpiper
Common Redshank
Yellow-legged Gull
Sandwich Tern
Grey Heron
Little Egret
Cattle Egret
Osprey
Eurasian Kestrel
Peregrine Falcon
Brown-necked Raven
Greater Hoopoe-Lark
Bar-tailed Lark
Black-crowned Sparrow-Lark
Red-rumped Swallow
Common House-Martin
Eurasian Blackcap
Spectacled Warbler
European Starling
Spanish Sparrow
Cape Verde Sparrow


Anas acuta
Anas crecca
Coturnix coturnix
Streptopelia decaocto
Himantopus himantopus
Pluvialis squatarola
Charadrius alexandrinus
Charadrius hiaticula
Numenius phaeopus
Arenaria interpres
Calidris pugnax
Calidris ferruginea
Calidris alba
Calidris alpina
Calidris minuta
Gallinago gallinago
Actitis hypoleucos
Tringa erythropus
Tringa nebularia
Tringa glareola
Tringa totanus
Larus michahellis
Thalasseus sandvicensis
Ardea cinerea
Egretta garzetta
Bubulcus ibis
Pandion haliaetus
Falco tinnunculus
Falco peregrinus
Corvus ruficollis
Alaemon alaudipes
Ammomanes cinctura
Eremopterix nigriceps
Cecropis daurica
Delichon urbicum
Sylvia atricapilla
Curruca conspicillata
Sturnus vulgaris
Passer hispaniolensis
Passer iagoensis